Sedap oi. Makan dengan nasi panas siap dengan ulam timun dan sambal belacan memang tak pandang kiri kanan dah.

Kari memang kegemaran anak-anak. Dalam seminggu mesti ada dalam menu kami sekeluarga. Sesuai buat cicah roti, lempeng atau pulut kuning. 

Kari yang sedap, kari yang pekat melekat. Makan dengan nasi panas. Ulam timun dan sambal belacan. Dapat pula ikan masin. Memang tak pandang kiri kanan dah. 

Jom kita start.

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 inci halia
Rempah 3 sekawan
Daun kari
1 peket rempah kari cap O
8 ketul ayam
½ cawan santan kotak
Garam 

Cara-cara kat gambar ye. 

#DapurMakRerama
Resipi dari saudari Umi Watie.

Bawang merah, bawang putih, halia dan buah keras kisar halus ya.

Inilah rempah 3 sekawan. Kalau kau orang sibuk dengan friendship goal. Rempah ini dah berkawan dari zaman tok nenek kita dulu lagi tau.

Bila rempah dah wangi masukkan bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.

Masukkan rempah kari cap O. Rempah kari ini terkenal di utara tanah air. Laaa ni banyak dah merata tempat. Memang sedap oiii. Kau orang kena cuba tau.

Masukkan air sikit. Tumis kan sampai  pecah minyak. Masa ini mesti anak kau sibuk tanya dah siap masak ke belum. Wangi satu rumah. Jaga api jangan sampai dia hangit.

Masukkan ayam

Biar sampai air ayam kering. Mak kata ia buat hanyir ayam hilang. Jadi kakchik ikut sajalah.

Masukkan air. Tunggu sampai ayam masak. Dah masak masukkan santan kotak. Tunggu didih sikit masukkan garam sebelum tutup api.