Gambar dari Facebook Scha Sharudin

Minyak bawang putih memang banyak kegunaannya dalam masakan. Ia menjadi penambah rasa terutamanya jika dimakan bersama sup atau bubur. Selain itu ia boleh digunakan untuk menumis. Untuk membuat minyak bawang putih, ikuti perkongsian resipi dari saudari Scha Sharudin.

Bahan-bahan:
Bawang putih
Minyak

Cara-cara:

  • Basuh dan keringkan bawang putih.
  • Masukkan kedalam chopper atau boleh cincang menggunakan pisau.
  • Masukkan minyak dan bawang dalm kuali. Tak perlu tunggu minyak panas baru masukkan bawang.
  • Sentiasa kacau bawang putih takut terhangit. Nanti jadi pahit.
  • Siap. Dah boleh simpan dalm bekas and tak perlu letak dalam peti.



“Nak makan just ambil and letak dalam makanan baby je. Family friendly sebab yg ni maknya pun suka and jugak bagus utk kesihatan. Saya buat agak-agak tahan dalam 2 minggu je tak pernah lebih takut berbau.” katanya.